Arbeidsrecht

Het is in arbeidsrelaties voor alle betrokken partijen van groot belang om tot een goede vastlegging te komen van alle rechten en plichten. Deze schriftelijke vastlegging dient steeds actueel te zijn en afgestemd op recente wetswijzigingen en CAO-bepalingen.

Dit is van toepassing op (arbeids)overeenkomsten, maar ook op specifieke reglementen en protocollen over studie(kosten), autokosten- en vervoersregelingen, ziekte- en klachtenprocedures, reglementen met betrekking tot het gebruik van e-mail en internet, meldings- en controlevoorschriften bij ziekte of protocollen ter voorkoming van seksuele intimidatie, discriminatie of racisme. Ook de vastlegging van een gedegen geheimhoudings- en concurrentiebeding hoort hier uiteraard bij.

AVS Advocatenkantoor staat ervoor in dat deze overeenkomsten en regelingen steeds naar de laatste stand van rechtspraak en wetgeving worden opgesteld of beoordeeld. Daarbij gaat het om alle vormen van overeenkomsten, zoals bijvoorbeeld freelance-overeenkomsten, oproep- of nulurenovereenkomsten, managementovereenkomsten of overeenkomsten van opdracht.

Met de toenemende behoefte aan flexibiliteit en gespecialiseerde werknemersondersteuning komt outsourcing de laatste jaren steeds meer voor. Dit uitbesteden van taken die niet tot de zogenaamde core business behoren, hebben hierdoor een belangrijkere plaats gekregen in arbeidsverhoudingen en het arbeidsrecht.

Zo kunnen ondernemingen voor verschillende vragen komen te staan. Waar moet u bijvoorbeeld op letten als u tot outsourcing besluit? Hoe kunnen personeelsleden via outsourcingstrajecten op een gunstige manier worden overgenomen? En op welke manier kunnen arbeids- en pensioenvoorwaarden dan het beste geharmoniseerd worden?

AVS Advocatenkantoor beschikt over gespecialiseerde kennis over de verschillende verschijningsvormen van outsourcing en van de branches waarin deze vorm van samenwerking toepasbaar is. Hierdoor kunnen we u voorzien van een praktisch en passend advies.

Arbeidsongeschiktheid en uitval van werknemers heeft ingrijpende (financiële) consequenties. De (reïntegratie)verplichtingen van werkgevers en werknemers, die daarop betrekking hebben, zijn de laatste jaren sterk toegenomen.

AVS Advocatenkantoor is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied en kunnen u hierin op een deskundige manier bijstaan.

Daarnaast kunnen wij u adviseren over voorschriften met betrekking tot veiligheid op het werk, arbeidsomstandigheden en Arbowetgeving, om daarmee de kans op ongevallen zoveel mogelijk te verkleinen.

Ook begeleiden wij ondernemers in de contacten met de arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie als zich een arbeidsongeval heeft voorgedaan.

Verstoorde arbeidsverhoudingen en disfunctioneren van werknemers kan tot langdurige en kostbare procedures leiden. Bovendien verstoort het de balans binnen de onderneming of organisatie van de werkgever. Het Nederlandse ontslagrecht is hierbij grillig en voor velen complex.

AVS Advocatenkantoor heeft veel ervaring in het begeleiden van partijen in een dergelijke situatie, met de intentie de problemen zo snel mogelijk weg te nemen. Daarbij wordt rekening gehouden met alle relevante belangen, waaronder niet in de laatste plaats de bescherming van bedrijfsgeheimen en de concurrentiepositie.

De wisselende stemmingen van de economie dwingt werkgevers vooruit te denken en waar nodig tijdig maatregelen te treffen. Dit kan betekenen dat een reorganisatie met personele consequenties moet worden doorgevoerd.

AVS Advocatenkantoor adviseert werknermers en ondernemingen bij zowel grote, collectieve reorganisaties als bij kleinere (niet collectieve) reorganisaties. Die begeleiding omvat behalve de ontslagprocedures, ook alle zaken die daaraan vooraf gaan, zoals planning, melding collectief ontslag en overleg met de OR of vakorganisaties.

Bij de overname van een onderneming of onderdelen van een onderneming, is een goede beoordeling van de personele consequenties noodzakelijk. Daarbij kan het gaan over achterstallige aanspraken, pensioenbelangen, concurrentierisico's, flexibele contracten en dergelijke.

De werkgever kan tegenover derden aansprakelijk zijn voor onrechtmatige daden van zijn eigen werknemers of van hulppersonen die hij heeft ingeschakeld.

Daarnaast kan een werknemer zijn werkgever aansprakelijk stellen voor schade die de werknemer door eigen schuld heeft opgelopen, bijvoorbeeld aan de eigen auto tijdens werktijd.

AVS Advocatenkantoor adviseert vooraf over het beperken en afdichten van dit soort risico's, maar treedt als het tot een juridische procedure komt ook in rechte op. Daarnaast kunnen wij ondersteuning bieden bij het opstarten van een verhaalsactie.

De rechtspositie van ambtenaren en semi-ambtenaren, waaronder bijvoorbeeld onderwijzend personeel is nu en in de nabije toekomst aan veranderingen onderhevig.

De rol van de ondernemingsraad wordt steeds belangrijker, ook op het terrein van arbeidsvoorwaarden.

AVS Advocatenkantoor adviseert over de rechten en plichten van werkgevers en ondernemingsraden bij advies- of instemmingsplichtige besluiten.

Ook staan wij partijen bij in procedures bij de (kanton)rechter of Ondernemingskamer.